Lacul Pețea și Rezervaţia naturală Pârâul Peţea

Rezervaţia naturală Pârâul Peţea a fost desemnată încă din anul 1932. Custodia ariei protejate a fost dobândită de asociația noastră în 8 iulie 2016, iar la momentul preluării în custodie a sitului, alături de partenerii noștri, WWF România, situația era dramatică, niciuna dintre speciile endemice neregăsindu-se în arealul natural.

Principalul obiectiv de conservare al acestor arii naturale protejate îl reprezenta tipul de habitat prioritar ”Ape termale din Transilvania acoperite de lotus”, singurul ecosistem termal natural din România, reprezentând unicul caz în care specii tropicale trăiesc spontan într-o zonă temperată. Acest habitat găzduia nufărul termal, roșioara lui Racoviță și melcul Melanopsis.

Rezultate ROHU29
Istoricul Rezervației
Speciile de interes conservativ
Habitatul de interes conservativ

Obiective culturale/valori naturale

Obiectivele culturale sunt destul de numeroase, lista monumentelor istorice realizată de Ministerul Culturii şi Cultelor şi Institutul Naţional al Monumentelor Istorice, reactualizată în anul 2010, include mai multe obiective din Sânmartin: Cazinoul din Baile 1Mai, datează de la începutul secolului XX, Biserica de lemn Sf. Arhangheli, 1785, Strandul Apollo, 1896, Biserica ortodoxă Naşterea Maicii Domnului, secolul XIV, modificată în 1857, şi Castelul din satul Sânmartin, secolul XVIII, printre care şi Biserica ortodoxă construită în secolul al XV-lea din satul Rontău, aflat în sit.

Extrase din regulament

În perimetrul sitului sunt încurajate activităţile agricole tradiţionale şi agricultura ecologică.

Este interzisă reţinerea speciilor de peşti protejați de lege.

Exploatarea de resurse minerale pe teritoriul sitului Natura2000 se realizează conform prevederilor legale în domeniul protecției mediului, administratorul/concesionarul/titularul acesteia având obligaţia de a pune la dispoziţia custodelui sitului documentele necesare pentru avizare.

Sunt interzise:

– Aprinderea focului;
– Distrugerea sau degradarea panourilor informative, indicatoare și de atenționare, precum și a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele turistice/potecile tematice;
– Utilizarea de detergenţi pentru spălare în apele de pe teritoriul sitului;
– Spălarea, curăţarea covoarelor/carpetelor, mochetelor pe teritoriul arealului natural protejat;
– Abandonarea deșeurilor de orice fel pe teritoriul sitului;

Te-ar putea interesa si…

Crișul Negru
Crişul Repede amonte de Oradea
Defileul Crișului Negru
Diosig
Lunca Inferioară a Crișului Repede
Valea Iadei