Dragă pescăriță/pescar,
Ai ajuns să lecturezi aceste rânduri pentru că îți pasă, pentru că vrei să îți practici pasiunea în condiții cât mai civilizate și speri la ape curate, păzite și populate în România!
Datorită unei postări care s-a viralizat și unde am fost prezentați drept o asociație care merită susținerea pescarilor, (mulțumim, Sorin Tot, ne onorează și a fost o surpriză plăcută pentru noi faptul că ne-ai amintit), dorim să clarificăm niște aspecte, întrucât informarea corectă a membrilor noștri este prioritară.
Știm că pescuitul se practică în baza unui permis, emis de beneficiarul contractului de utilizare a zonei de pescuit respective sau de către beneficiarului unui alt contract de utilizare a unei zone de pescuit. (textul legislativ complet: Permisul de pescuit recreativ este valabil atât pentru zonele pentru care asociația al cărei membru este a încheiat contracte de utilizare în scop recreativ a resurselor acvatice vii, cât și pentru zonele pentru care alte asociații au încheiate contracte, pe bază de reciprocitate).
Intervine aici problema reciprocității. Ea nu este reglementată de niciun act normativ, din textul legislativ antemenționat nu reiese concret ce anume înseamnă exact această reciprocitate. Ori există următorul principiu legislativ: Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus, adică unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem.
Evident că ceea ce citiți reprezintă un punct de vedere, păreri sunt infinite, dar totuși trebuie să admitem că unele dintre ele sunt superioare altora, aici ne referim la motivarea unor sentințe definitive din partea unor judecători, care au stabilit, ulterior anulării unor procese verbale aplicate pescarilor fix pentru că nu au avut permise emise de anumite asociații, faptul că:
”nu se poate reţine în sarcina pescarului împrejurarea că un râu nu a fost contractat de către Asociația X şi că nu există încheiat acord de reciprocitate între Asociația X şi Asociația Y, sens în care sancţiunea aplicată pescarului s-a făcut pe baza unor elemente extrinseci ale raportului dintre pescar şi asociaţie, de care nu se poate face culpabil pescarul.”
Noi credem că puținele asociații de pescari care își fac treaba merită și trebuie susținute! Ar fi ipocrit să profităm de munca lor fără a contribui financiar la valoroasa lor activitate!
Totodată, conform OMADR 252/2019 (art. 2 alineatul 2):
Practicarea pescuitului recreativ în habitatele piscicole naturale contractate de asociațiile de pescari recreativi, de către pescarii neafiliați la asociația deținătoare a contractului pentru utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreativ, se face în baza regulamentului propriu al asociației care are încheiate contracte pentru utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreativ pentru zona/zonele de pescuit recreativ solicitată/solicitate de aceștia.
Asta înseamnă că permisul de pescuit emis de ANPA și eliberat de asociația noastră este valabil pe ape contractate, cu mențiunea că acolo unde nu suntem noi gestionari trebuie să respectați regulamentul asociației care are contract în zona respectivă, lucru care poate să însemne inclusiv solicitarea unei taxe suplimentare.
În județul Bihor, unde este localizat sediul central al asociației noastre, am demonstrat în ultimii ani că amenzile aplicate membrilor noștri, strict pentru că nu au permis de la altă asociație, sunt abuzive. Dar amenzile sunt ultima opțiune, venită pe fondul unor presiuni politice sau unor ordine care nu pot să nu fie executate (de către cei care redactează procesele verbale).
Credem că sunt multe alte probleme, mult mai mari, în sectorul nostru de activitate, decât aceasta a cotizării spre o anumită asociație. Acum câțiva ani, asociația noastră a inițiat probabil primul chestionar privind evaluarea pescuitului recreativ din România, rezultatele acestuia fiind transmise entităților relevante: https://www.facebook.com/AquaCrisius/posts/pfbid02VgYjwaSqwcjYwVChd6DT9mQfHyQRm5a2YqTcAxBotoE8QtHPcJQ8PqNDJ57TDtYl
În cadrul respectivului sondaj, care a avut un eșantion credem noi reprezentativ de respondenți, în general dintre cei care au avut decența să aloce 2 minute din timpul lor pentru a răspunde la acel chestionar, o majoritate însemnată a respondenților (55.7 %) au afirmat că asociațiile care le vizează carnetele de membru și le eliberează permisele de pescuit NU FAC ABSOLUT NIMIC pentru ei, ape sau pești.
În prezent situația este probabil similară, adică avem o realitate dramatică, pentru multe asociații de pescari, dar mai ales pentru membrii lor, întrucât în 23 de județe există un monopol privind emiterea permiselor de pescuit pentru habitate piscicole contractate, iar pescarii sunt intimidați, dezinfomați și obligați să le cotizeze unor asociații care de obicei nu fac nimic pentru ei. Adică dacă nu ești mulțumit de activitatea asociației care îți eliberează permisul anual de pescuit, care de multe ori constă exclusiv în emiterea unei chitanțe și vizarea unui carnet de membru, nimic mai mult, ghici ce? Anul următor tot de la respectiva asociație ești constrâns să obții documentele de pescuit, pentru că în 23 dintre județele României nu ai alternativă.
Iar ca să nu lungim prea mult lectura, amintește-ți că schimbarea pornește de la nivel individual, prima oară trebuie să ne uităm în ”propria ogradă”, apoi să vedem greșelile altora, dar din păcate noi pescarii nu suntem deloc uniți, iar de asta se profită din plin!
În ultimii 5 ani, din toate amenzile aplicate membrilor noștri (o medie de 10/an – ar fi mai multe dacă problema ar fi REALĂ), în contextul amintit, nici măcar una nu a rămas în picioare, adică nici măcar una nu a trebuit să fie plătită, ca urmare a vreunei decizii definitive a unei Instanțe de judecată, ceea ce credem noi, înseamnă mult!
Iar deciziile definitive soluționate favorabil 100% (amenzi anulate+cheltuieli de judecată) tind să devină majoritare, întrucât ultima redută, Justiția, distinge imparțial acolo unde problemele apar în mod forțat!
Sperăm că am fost cât se poate de clari, în contextul legislației învechite, ambigue și nearmonizate, fără a pretinde că deținem adevărul suprem!