Studii ihtiologice
Studiile ihtiologice presupun cunoașterea peștilor dintr-un mediu acvatic. Fie că ești gestionar de râuri, proprietar de baltă sau de păstrăvărie și ești curios sau chiar nevoit să afli ce pești ai în amenajare sau în apropriere, fie că întâmpini o situație de urgență (de exemplu pești evadați), noi te putem ajuta!
Principala metodă de studiu pe care o utilizăm este pescuitul științific prin electronarcoză (cunoscut drept electrofishing). Acesta nu este nociv pentru mediul acvatic, întrucât se utilizează aparate speciale cu ajutorul cărora se folosește un curent continuu pulsatoriu, având intensități mici (de obicei până în 5 amperi).
Peștii care intră în raza aparatului (aprox 1-1.5 m) sunt amețiți timp de 1 minut, timp suficient pentru a fi studiați. Apoi, aceștia își revin din narcoză.
Există un mit în România conform căruia peștii expuși curentului electric devin sterili. Nu negăm efectele devastatoare ale curentului folosit la braconajul piscicol, dar menționăm că acela este curent alternativ, provenit din surse artizanale.
În toată lumea se practică pescuitul științific, iar în țări precum Slovenia, atât lostrița (Hucho hucho), cât și păstrăvul marmorat (Salmo marmoratus) sunt capturați ca reproducători prin această metodă spre a fi înmulțiți în ferme piscicole.
În Marea Britanie sunt înmulțiți clenii (Squalius cephalus) și clenii mici (Leuciscus leuciscus), prinși din râuri cu ajutorul electrofishingului. Puieții obținuți de la exemplarele narcozate sunt repopulate în mediile de proveniență ale părinților lor.
Complementar pescuitului prin electronarcoză, la Aqua Crisius folosim capcane precum vârșe sau alte tipuri de plase care nu rănesc peștii.
Studiind peștii cel puțin anual pot fi trase concluzii importante asupra populațiilor acestora, ritmului de înmulțire naturală, prezenței unor specii prădătoare/dăunătoare etc.
Menționăm faptul că eficiența utilizării pescuitului științific practicat de noi se rezumă la adâncimi maxime de 1-1.5, prin prisma echipamentului disponibil momentan.
În funcție de nevoi, practicăm pescuitul științific prin wading (de pe picioare) sau din barcă. Scopul este abordarea optimă a zonelor cercetate.