Welcome

Bun venit pe pagina de web a Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius!

PESCUIM ÎN JUDEȚUL BIHOR, ÎN ANUL 2019?

Vă ia 3 minute să aflați cum!

Varianta scurtă: pescuitul recreativ se practică în baza unui permis de pescuit emis de ANPA direct sau prin asociații (permise albe se obțin de la asociații, cele albastre de la ANPA) și nu a unui carnet de membru!

Așa cum știți, există o întârziere în eliberarea permiselor pe 2019, cele pe 2018 fiind valabile până la apariția celor noi (Decizia 454/18.12.2018). Momentan nu există permise ANPA 2019 în toată țara!

Singurele sancțiuni prevăzute în legislație referitoare la permise sunt ”lipsa/neprezentarea permisului” sau ”încălcarea condițiilor prevăzute în acesta”(care nu sunt menționate în permis).

Așadar, un membru Aqua Crisius nu poate fi amendat, fără să fie victima unui abuz.

În 2018 am câștigat TOATE contestațiile proceselor verbale întocmite abuziv membrilor noștri (6 amenzi), pe care i-am consiliat în mod gratuit, fără ca aceștia să se prezinte măcar o dată în fața Instanței.

 

Vă dorim FIR ÎNTINS ÎN NOUL AN și vă mulțumim anticipat că sunteți alături de noi și în 2019!

Varianta lungă, pentru pescarii care doresc să aprofundeze subiectul permiselor de pescuit:

Am convenit că pescuitul recreativ se desfășoară în baza unui permis de pescuit, carnetul de membru reprezentând apartenența la o asociație de pescari.

Pentru a demonta ”miturile” referitoare la pescuitul pe Crișuri vom pune accent pe respectarea legislației, obligație care le revine pe deoparte pescarilor, iar pe de altă parte celor îi controlează pe malurile apelor.

În primul rând, permisul de pescuit este documentul care trebuie prezentat organelor de control, acestea fiind reprezentanții: Poliției, Jandarmeriei, ANPA (Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură), Gărzii Naționale de Mediu sau RNP-Romsilva. Alții decât cei enumerați nu au dreptul legal să vă legitimeze/sancționeze pentru lipsa/neprezentarea lui!

În al doilea rând, nu vă spunem noi că aveți voie să pescuiți cu permisele albe Aqua Crisius, scrie clar în lege acest lucru, atât în OUG 85/2016 (Art. 12) cât și în Ordinul 60/2017 (Art. 2, alin (2)):

- Permisul de pescuit recreativ este VALABIL atât pentru zonele pe care asociația al cărei membru este a încheiat contracte de utilizare în scop recreativ a resurselor acvatice vii, cât și pentru zonele pe care alte asociații au încheiate contracte, pe bază de reciprocitate (fără ca legislația să conțină măcar vreun aspect referitor la reciprocitate).

Pentru ca membrii noștri să nu fie veșnic hărțuiți, în primăvara 2018, din bună-credință, am inițiat, în scris, încheierea unei reciprocități cu AJVPS Bihor (deși acest lucru nu este necesar dpdv legal).

Așa cum știți, deciziile în cadrul respectivei asociații le ia Consiliul de conducere, alcătuit într-o majoritate covârșitoare din vânători. Evident că s-a votat, din nefericire, în unanimitate, refuzul acestei propuneri, fiind astfel evidentă lipsa unei deschideri pentru colaborare din partea AJVPS.

Concurența și colaborarea încurajează calitatea.

Pescuitul recreativ se pare că încă nu are o piață concurențială, monopolul AGVPSR fiind unul evident (majoritatea zonelor de pescuit fiind contractate lor, mai exact din cele 560 de zone de pescuit contractate momentan asociațiilor, 457 (82%) sunt către AJVPS-uri și abia 103 (18%) altor asociații).

Asociațiile asigură (teoretic) populări, pază, curățenie sau educație din sumele obținute sub forma cotizației de membru. Din păcate acest lucru se întâmplă prea puțin sau deloc la nivel național.

În al treilea rând, se vehiculează faptul că noi nu am avea un contract în vigoare cu ANPA pentru Crișuri.

Pentru curiozitatea celor interesați, contractul nostru este în vigoare din 2007, fiind valabil pe durata de existență a asociației (incluzând Crișul Repede de la Vadu Crișului la frontieră sau Crișul Negru de la Drăgănești la Tămașda),  a fost recunoscut de către ANPA până în ianuarie 2017 inclusiv, iar AJVPS Bihor l-a contestat în instanță, în mai 2017, iar de când au semnat contractul lor, în octombrie 2017, nu îl mai recunosc nici ei. Sunt mai multe procese în legătură cu acest contract, iar cel prin care AJVPS a solicitat rezilierea acestuia și a dat în judecată și ANPA pentru a ne retrage dreptul de a elibera permise de pescuit, renunțând ulterior la proces, poate fi consultat aici: https://goo.gl/39ihdg

Este adevărat că anul trecut am reușit perfectarea unui nou contract, cu ANPA, pentru utilizarea durabilă a resurselor acvatice vii, în alte județe ale țării, unde să putem demonstra de ce suntem capabili, fără a ”avea tot timpul frâna de mână trasă”, cum se întâmplă în Bihor.

În 2018, așa cum am mai amintit, am câștigat TOATE contestațiile proceselor verbale întocmite abuziv membrilor noștri (6 amenzi)!

Unele decizii ale Instanțelor le așteptăm în 2019, inclusiv aferente plății cheltuielilor de judecată pentru SINGURUL proces verbal întocmit unui membru Aqua Crisius pentru prezentarea unui permis alb.

AMINTIM CU ACEASTĂ OCAZIE FAPTUL CĂ ACORDĂM ASISTENȚĂ JURIDICĂ GRATUITĂ TUTUROR MEMBRILOR NOȘTRI CARE SUFERĂ ABUZURI PE MALURILE APELOR ȘI MAI ALES CELOR CARE SUNT AMENDAȚI CĂ AU PESCUIT ”FĂRĂ PERMIS”/NU AU PUTUT PREZENTA ”PERMISUL”/ NU AU PERMIS ”VALABIL”.

Anul 2018 a fost unul dificil pentru asociația noastră și dorim să vă mulțumim pe această cale tuturor celor care ați fost alături de noi! Sperăm că nu v-am dezamăgit!

În 2019 firele întinse să vă aducă doar capturi de vis, pe care nu uitați să le mai și eliberați (uneori sau tot timpul)!